fredag 30 december 2011

Just nu...

Förutom att jag virkar på en virk-a-long (som ni såg i gårdagens inlägg), så stickar jag. Ja... STICKAR! Jag trivs inte alls med det, jämfört med virkning. Inte alls... Men jag vill prova iaf, så jag vet vad jag väljer bort. Jag försöker sticka en fuskpolo av Svarta Fårets Maja. Det tar tid... :( Och just nu är det mycket mer lockande att virka... ;)



torsdag 29 december 2011

Gratismönster av Annelie

Det är lite häftigt att jag fixat till två egna amigurumimönster under hösten/vintern. :) Slitigt men riktigt skoj! Jag vill ju såklart att alla ska virka efter mina mönster, så under bannern hittar du nu en flik vid namn Gratis mönster. Kika in och ladda hem mönstren i pdf form och virka tills fingrarna kroknar. Jag hoppas kunna komma med fler mönster så småningom... :)



Ovan ser ni hur mitt bidrag till Jonna Ds virkalong ser ut. Dagens del, benen, har jag inte hunnit ta tag i ännu. Men det kommer! På nyårsafton ska denna lilla sötnos vara klar.

onsdag 28 december 2011

Sammanfattning av garnbytet

Jag hoppas ni haft en underbar jul och att ni ser fram emot ett härligt nyår. :) Själv har jag ätit alldeles för mycket julmat, vilket slutade i världens halsbränna på juldagen. Varför lär man sig aldrig?! Nåja, nog om det. Det blev två paketspel där jag och Björn inte fick med oss allt vi ville, men vi är nöjda i alla fall. Sen fick jag allt lite härliga paket utöver paketspelen. Det gör mig så glad, jag äääälskar paket (tror alla läsare fattat det vid det här laget...! ;)

Nu saknas det bara några paket garnbytet, men listan i detta inlägg börjar bli klar... Jag hoppas resterande deltagare hör av sig/bloggar om sina paket så vi får se dem med... :)

Paketet jag skickade till Grodan stickar hittar ni här och paketet jag fick av Pysselkiisen hittar ni här. Jag har ju en del tankar efter att ha genomfört detta garnbyte för första gången... Både positiva och även trista...

  1. Så kul att vi vart så många! Och jag är glad att jag öppnade bytet för er utan blogg. Ni har lyckats skicka varandra superfina paket trotts att ni inte har någon blogg att kika på. Superskoj!
  2. Det har varit en hel del jobb med att dela upp alla så alla får en mottagare och en avsändare som inte är samma person, maila ut alla adresser osv. Men de har ändå gått rätt smidigt får jag lov att säga.
  3. De flesta har blivit jättenöjda/verkar nöjda med sina paket. Men sen har jag fått ett fåtal mail om lite tråkigheter. Ett litet fåtal har varit missnöjda med paketet, trotts att paketet mätt upp till kraven jag ställde. Jag kan förstå att man blir besviken, men samtidigt tycker jag att ger man sig in i leken får man leken tåla... Men ja, jag förstår att man kan bli besviken...
  4. Ett fåtal deltagare har tagit upp frågan om att paketet ska ha ett visst värde i kronor. Jag kan förstå tanken men där tycker jag att det försvinner en del av charmen med bytet. Ska det verkligen vara antal nedlagda kronor som styr?! Det tycker inte jag. Att delta i ett paketbyte kostar nog mer än många tror, ett fyllpackat paket med porto kostar...
  5. Diskussionen om hur mycket garn i gram paketet skulle innehålla har också dykt upp. Jag specificerade inte gram, utan minst 3 nystan. Men jag känna att jag ska  lägga kravet att paketet ska innehålla minst 150 gram garn i nästa garnbyte (OM det blir något mer...).
  6. En stackare har fått sitt paket bortslarvat av posten... Mycket mycket trist! Men avsändaren har lovat att plocka ihop ett nytt paket, vilket jag tycker är underbart snällt! Att paket skulle komma bort var min stora mardröm... Men man måste våga chansa... Eller hur?

Min samlade bild är i alla fall att posten har fått jobba ordentligt med att skicka alla paket landet runt. Paketen har varit genomtänka och riktigt fina. Jag har varit riktigt avis på vissa paket, det ska jag villigt erkänna. Men jag vill inte byta bort paketet jag fick. :) Tack för ert deltagande och nu undrar jag; vad tycker ni?! Kommentera gärna, men lämna framförallt ditt svar på frågan uppe till höget - Tycker du Annelie ska arrangera ett garnbyte till i framtiden?




PS! Om du vill arrangera ett garnbyte så blir jag superglad, räkna med mitt deltagande! Men hör av dig bara, så jag inte missar det! :) DS!

lördag 24 december 2011

God Jul!

Jag vill passa på att önska er alla en riktigt God Jul! Här om kvällen hittade Jack sitt paket under granen. Snäll som han är vågade han inte stjäla grisörat som doftade så gott. Men med lite pepp av husse och matte så gick det bra!


Och så gott det smakade!


Tomtarna göra granen och paketen sällskap!


God Jul!

fredag 23 december 2011

Jag har äntligen fått mitt paket i garnbytet!

Som jag har längtat! Jag älskar paket och jag har väntat, väntat och väntat på detta paket! Idag kom brevbäraren inte förrän vid 15.50. Normalt kommer han/hon runt 13-tiden. Jag hade faktiskt gett upp och tänkt att brevbärare kanske inte jobbar idag?! Men de gör de! Och de kom med ett underbart paket till mig. Jag slet upp det direkt, såklart! :) Och vad fanns i?


Fyra nystan Tilda, ett brev, en clover virknål 3,5 mm, en Chibi, en kexchoklad, te med smak av julknäck och pelagronfrön. Jag finner knappt ord...! Tusen tusen tack Pysselkiisen för detta underbara paket! 

Valet av färger på Tilda var jätte jätterätt! Att få en till Clover känns snuskigt lyxigt! Lika så att få en chibi! Jag kommer aldrig mer undra var i h*lvete nålarna är! :) Kexchoklad och gott te gör själen glad. Och att du fixat fram pelargonfrön!? De var liksom det lilla extra som fick mig att bli som bomull inombords! I vår ska jag odla pelargoner som doftar kokos, det ni! ;) Det är en hängpelargon med ljusrosa blommor, om min engelska är något sånär. :) Undra om Pysselkiisen också gillar pelargoner? I så fall ska hon får en stickling! :)

Och som extra "lök på laxen" så påstår Pysselkiisen att "det där från Kina" inte kommit ännu, utan att de dyker upp sen... Men hallå!? Det här var ju ett utomordentligt jätteperfekt paket, precis som de var! Nästan för perfekt faktiskt!


Minns ni isbjörnen Esbjörn? Månadstävlingen på Amigurimi i fokus är avgjord sedan en tid tillbaka, men jag har glömt nämna det i bloggen. Tävlingens första plats gick till en utomordentligt söt Fladdermus vid namn Orvar, vilket var helt rätt enligt mig (eftersom jag själv röstade på Orvar!). Esbjörn kom på andra plats, gissa om man blev riktigt glad?! Jippie! Min första amigurumitävling och en andra plats, inte illa! Priserna i tävlingen sponsrades av Pysselkiisen. Och snäll som hon är så skickade hon med ett litet tröstpris! :) Fyra små söta nystan av Svarta fårets Candy. Och min första tanke var: Åhh! Silver! Vad kan jag göra av det!? Så nu smider jag nya planer! Tusen tack för tröstpriset! :)

onsdag 21 december 2011

Och vinnaren är...

Nu är det äntligen dags att utse vinnaren till den ergonomiska clover virknålen som sponsras utav VinterverkstanVinterverkstan säljer 18 olika storlekar på clover virknålar, vilket de tävlande hade koll på!


Och vinnaren är...


Grattis!! :)

Maila mig din adress på annelie830219[@]gmail.com

Kika in hennes trevliga blogg. Jag tycker hennes lista över pågående pysselprojekt är supercharmig! Haha, har vi inte alla en sådan lista i huvudet?! :)

Blev du besviken över att du inte vann? Clover nålarna kostar bara 44 kr, så besök Vinterverkstan och köp dig en egen! :) De är värda att testa! Jag äääälskar dem! :)

Tusen tack Vinterverkstan

tisdag 20 december 2011

Du missar väl inte?

Du missar väl inte att du kan vinna en ergonomisk clover virknål hos mig?! Tävlingen avslutas ikväll kl 24.00. Vinnaren dras imorgon och publiceras här på bloggen. Jag skickar nålen omedelbart, så den hinner fram innan jul! :)


Tack Vinterverkstan för nålen! 


måndag 19 december 2011

Ännu fler garnbytarpaket

Paketen bara ramlar in! Härligt! :) Hanna med bloggen Busfröna i Haga fick detta paket.


Och Gunnel Emberg som deltog utan blogg fick detta härliga paket. :)


Jag går just nu runt och funderar på en del detaljer runt bytet... Jag återkommer med dem när jag funderat lite till. Bollar det med några av deltagarna... Som sagt- återkommer! Samtidigt som jag längtar efter mitt garnbytarpaket. :)

söndag 18 december 2011

Julpyssel och julkompis

I veckan har jag och Carola julpysslat lite. :) Här nedan ser du mina två första kransar. Först vart det en rund grankrans med lite kanel, apelsin och kottar. Den är skapad av en rund halbas. :) Vart rätt nöjd faktiskt. 

Sen försökte jag mig på att göra ett hjärta i enris. Jag dekorerade med lite ljung och lingonris. Sen blev det lite röda, glittiga bollar och lite rött band. Det vart en aning stort, men ändå helt ok för att vara första kransen  i konstig form (om ett hjärta är konstig form...) skapad av ståltråd. Det var klurigt att pyssla med en, men det är ju väldigt fint när de väl blir klart... Jag funderar på om man ska utgå från en halmhjärta om man ska göra det igen. Har sett att man kan fläta två flätor av halm (kanske med lite ståltråd i?) och binda ihop dem till ett hjära. Det kanske vore något?



Sen snubblande jag in på garnaffären i veckan också. Konstigt att de kan ske... ;) De blev två Maja från Svarta fåret. Jag ska försöka få till en fusk-polo. Kanske stickad?


Det är en del som faktiskt har hängt på min virk-a-long, så himla skoj! Nedan ser du Kristina Ohgrens julkompis. Hon valde att göra skägg som man gör hår, vilket blev superbra! Jag blir riktigt imponerad. Uzaan har också hängt med, titta så fin hennes julkompis blev. Även på Amigurumi i fokus finns tomtar som är skapade av deltagare i virk-a-longen. Jag hoppas få se ännu fler julkompisar. :)


Nu börjar julen närma sig! Så härligt! :)

lördag 17 december 2011

Garnbytarpaket

I garnbytet deltog sex personer utan blogg. Nu har jag fått lite bilder och info om deras paket. :)

Maria Ljungberg skrev "Nu har jag fått mitt mycket, mycket välfyllda paket! Å, vad roligt det var! God jul o gott nytt år!"

Monica Bergström skrev ett mail till sin bytarvän "Tack för ditt fina paket, omtanken om dess innehåll och det handskriva brevet. Härliga garner i önskefärger blir jättebra att göra något fint av! Kollade in www.drops.se igår kväll dock inte bestämt mig ännu. Marsipanbröd sparar jag till julaftons kväll.....erkänner provsmakade en igår - gott! Önskar dig nu en trevlig Jul och ett Gott Nytt 2012"


Rebecka Andersson skrev "Jag blev jätteglad för alla sakerna! Det var tre Drops Paris i en vit och två blå nyanser - passar väldigt fint ihop. En kroknål fick jag - ska bli så roligt att lära mig kroka! En burk med Divine cocoa (fairtrade) så jag kan njuta av god varm choklad med gott samvete. Till det fick jag chilicrisp - chokladdoppat tunnbröd rån Norrland. Det låter gott, och ska avsmakas ikväll när barnen lagt sig. Tack så väldigt mycket till Maria!"


Gunilla Andersson fick sitt paket tidigt, kika gärna på det här. Nu väntar vi på att få se de två sista paketen... :)

Julklappsbytet - vilket drömpaket

Jag har haft en jättehektisk vecka som avslutades med en mardrömsfredag... Sambon har varit på jobb-resa till Italien. Och hemvägen var inte rak och enkel, så kan vi sammanfatta det. Bl a så stängdes Arlanda en bra stund igår, fast de var ju inte ens där han skulle landa från första början, men nog om det! Men nåja, den är över och nu är livet tillbaka till det normala. Släpp och gå vidare, helt enkelt! :)

Jag har uppdaterat inlägget om garnbytet och där finner ni länkar till många väldigt fina garnbytarpaket. Jag fortsätter att uppdatera detta inlägg så snart jag ser att någon deltagare fått sitt paket, ni får gärna hojta till så jag inte missar er! Tänk så fina paket alla skickar till människor de inte känner! Helt underbart! Om du inte gett till tillkänna till din mottagare så tycker jag det är dags nu! :)

Jag deltar själv i garnbytet men fick denna kommentar av min hemliga garnvän:
"Är lite velig just nu! Du måste hjälpa mig :) Har beställt något till dig från Kina men det har inte kommit ännu. Vill du att jag skickar ditt paket ändå eller ska jag vänta tills allt har kommit?

kram din bytesvän"


Jag svarade att jag gärna väntar... Men tror ni jag är nyfiken eller!??! KINA!??! Vad kan man beställa från Kina till mig!?!?!? Jag döööööör av nyfikenhet! Jag ÄLSKAR paket! :)

Igår, när vi äntligen kom hem vid 22-tiden. Ser jag ett paket i brevlådan. Jag insåg direkt: "ÅÅÅÅÅÅHHHH!! Mitt julklappsbyte har kommit!". Det var exakt vad jag behövde, precis just då. Precis exakt! När jag öppnade paketet så innehåll det massor av paket, inslagna små paket med en liten tanke på varje! Jag är riktigt stolt över att jag lyckades lägga dem fint, hämta kameran och ta en bild innan jag SLET upp samtliga paket på 3 sekund för att se vad de var i! :) Fast jag hann läsa lapparna också...!


Först öppnade läste jag kortet, sen öppnade jag ett paket med texten "Jag har fått för mig att du gillar mat. Kanske gillar du att fixa dukningar också." I paketet fann jag boken Bordsdekorationer - duka med naturen som inspiratör. Wow! Jag visste inte att en främling kunde inse att denna passade mig?! Helt otroligt! Hur kan min avsändare veta att jag vill ha denna, när jag inte ens visste det själv?! Underbart!

Sen öppnade jag "Denna kommer du absolut att gilla", däri fann jag Rosa elefanter av Karin Brunk Holmqvist, en bok jag själv önskat. Ska bli otroligt spännande att läsa den! Sen öppnade jag "Kunde inte hitta i någon butik vad du önskade. Hoppas denna passar och att du inte har den". I det paketet låg Galen i garn - virka, sticka, dekorera. Skämtar du!?!? Inget jag önskade!?!? Jag är såååå glad över denna bok, jag hade den inte. :)

Sen fanns det två mjuka paket. Mjuka paket kan betyga garn. ;) "Dessa paket har du kanske glädje av när du öppnar ett av de platta paketen". Och de VAR garn! Min avsändare syftade på Galen i garn. Jag fick två Drops Andes i en underbar lila nyans.

Som om det inte var nog, så fanns det två paket till. "Eftersom jag bor på södermalm, tycker jag du ska smaka just detta!". Ett paket söderblandning, löste. Ja, hur kunde du veta att söderte är min absoluta favorit!??! Galet! Helt galet! Ikväll blir de söderte för hela slanten!

Sist och faktiskt minst "Godis ersättning. Detta får ersätta godiset eftersom jag inte tyckte att någon kunde garantera 100% frihet från nötspår. Ville inte chansa. Hoppas du tycker det är okey". Ja, såklart!! Vilken värme, vilken omtanke! :) I paketet fanns en tvål från Klockargården, rosor och kärlek. Tusen tusen tack!


Jag vet inte hur jag ska tacka Pysselfarmor. Hur kan du skapa ett paket som passar mig så bra så jag inte kunde skapat det själv?! Tusen tusen tack! Vilken värme och omtanke ditt paket utstrålar. Och jag hoppas du kommer delta i flera byten och jag är redan avis på dem som får dig som bytarvän i framtiden. :)

Nu ska jag fixa med lite mera praktiska grejer. Sen ska jag gosa ned mig med mitt paket i soffan. :)

fredag 16 december 2011

Virk-a-long - En julkompis, del 6

Så var det äntligen dags för den sista delen. :) Nu är det dags att skapa skägget och eventuellt en mustasch. Och sen ska du "bygga ihop" julkompisen och fästa alla trådar. Jag har gjort två julkompisar med lite olika garn och olika varianter på skägg och luv-tofs. Kika gärna på bilderna längst ned i inlägget om du vill ha hjälp med att bestämma hur du ska göra ditt skägg. :)

Skägg (vitt hårigt/fluffigt garn alt. vitt garn)
Skägget kan skapas på många sätt, jag valde att virka mina. Du kan fästa det som du fäster hår på huvudet på amigurumi. Endast fantasin sätter gränser, kanske har du en egen idé?


När jag skapade mina skägg använde jag ett hårigt garn, Bambana från Panduro, som var rätt svårvirkat (det är både luddigt och halt). Jag använde en 4,5 mm virknål, annars vart det för svårt att virka. Beroende på hur tjockt garn du använder får du justera mönstret så det passar på din julkompis. Mönstren till skäggen kan vara lite krångliga, testa i vanligt vitt garn först om du tycker hårigt garn är svårt.


Alternativ 1 - inte så himla svårt
Starta med att göra 13 lm, mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter. När skägget är klart kommer det bli bredare än vad de är nu, så det ska se lite litet ut.
Gör en st i 4:e lm från nålen, gör sedan en st per lm raden ut (11)
3 lm, vänd arbetet så du virkar åt motsatt håll, 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 6, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (9)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 4, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (7)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, 1 st per m x 2, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (5)
3 lm, vänd 1 st i 2:a m från nålen, hoppa över 1 m och gör 1 st i sista m på raden (3)

Nu har du ett skägg i trekantig form, nu ska vi skapa lite rundare kanter.
Vi börjar virka åt vänster, alltså där du är upp mot skäggets bredare parti.
1 fm i st till vänster
4 st i nästa st till vänster
1 fm i nästa st till vänster
4 st i nästa st till vänter
1 fm i nästa st till vänster
Avsluta med en sm.

Nu ska vi göra samma sak på motsatt sida, börja uppe vid skäggets bredare kant med 1 fm.
4 st i nästa st till höger
1 fm i nästa st till höger
4 st i nästa st till höger
1 fm i nästa st till höger
Nu är du nederst på skägget, där finns det två ”hål” mellan st. Virka 2 st i ena ”hålet” och 2 st i andra ”hålet”.
Avsluta med en sm.

Använder du vanligt vitt garn kan du göra grupper om 4 st i skägget på lämpligt ställe för att skapa lite volum, du kan t ex börja 3 st in och göra 4 st/st, 1 fm, 4 st/st osv i en u-form i skägget. På så vis får du lite volym i skägget.


Alternativ 2 - kanske lite enklare 
Starta med att göra 10 lm, mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter.
1 fm i andra m från nålen, gör fm i resterande m (9)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (9)
Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 6 fm till i följande m (7)
Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 4 fm i följande m (5)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (5)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (5)

Vänd arbetet och gör 1 fm i andra m från nålen, gör 2 fm i följande m (3)
Vänd arbetet och gör 1 fm i m närmast nålen och fm i resten av m (3)
Vänd arbetet och gör 1 fm i i m närmast nålen (2)
Avsluta med 1 sm och fäst tråden.

Mustasch
Om du vill få ytterligare en detalj på din julkompis kan du slå till med en liten mustasch under näsan. ;) Du väljer själv vad som passar din lille vän.
Starta med 10 lm och mät på tomtens ansikte om bredden verkar ok, annars får du öka/minska maskor och justera mönstret därefter.
Vänd arbetet och börja med 1 sm, sen 6 fm och 2 sm.
Avsluta med en sm.

Nu är det dags att fästa ihop alla delar
Du ska fästa armarna så långt upp på kroppen som möjligt. Ett sätt att fästa armarna som jag rekommenderar är att följa instruktionerna gällande fästningen av benen i kaninmönstret hos Virka amigurumi. Då får din julvän rörliga armar. Toppen, tycker jag!

Benen ska inte stoppas och inte snörpas ihop,  du avslutade benen med en sm och sparade 15-20 cm garn/ben. Nu ska benen fästas nedtill på kroppens framsida, se till att tummarna och tårna pekar åt samma håll. Din julkompis är skapad för att sitta på en hyllkant. 


Huvudet ska fästas på kroppens smala ände. Fäst luvan på huvudet om du tycker det behövs. Fäst skägget på ansiktet på passande plats. Jag använda vit sytråd när jag fäste skägget, tyckte det var enklast. Om du gjort ditt skägg i "hårigt" garn så kan du borsta skägget med en nagelborste så blir det riktigt snyggt!

Hohoho...! Det är ju självaste tomten du skapat!


Min första julkompis har jag döpt till Tomtefar. Han är tillverkad i syntetgarn (Bravo) och är lite större. Jag älskar stora amigurumis! :) Han har en virkad tofs på luvan och skägg enligt alternativ 1 samt mustasch. Han saknar också näsa, men det märker säkert den uppmärksamme! ;)


Min andra julkompis har jag döpt till Slyngeln, eftersom jag tycker han ser ut som en ful liten slyngel om man jämför med Tomtefar. ;) Han är virkad i Svarta fårets Tilda. Hans tofs på luvan är en mini-pompom. Han har skägg virkat enligt alternativ 2 och saknar mustasch. Men han har ju en näsa istället! :)


Tänk så olika samma mönster kan bli! Även när samma person virkar! Jag är mest nöjd med Tomtefar, men det är kanske för att han var min första?! Jag tycker om hans storlek, hans skägg och mustasch. När jag virkar detta mönster igen kommer jag välja tjockare garn eller köra dubbelt med Tilda. Jag kommer helt klart välja alternativ 1 på skägget. Och nog slinker det med en mustasch också. :)


Jag hoppas du funnit glädje i denna virk-a-long. Det har varit väldigt roligt att dela detta mönster med dig. Men nu vill ja se din julkompis! Snälla kommentera i bloggen och länka till ditt blogginlägg med din julkompis alt maila mig en bild på annelie830219[@]gmail.com.

God Jul!

tisdag 13 december 2011

Virk-a-long - En julkompis, del 5

Ojojoj så tiden går! :) Nu är det dags för näst sista delen. Om du inte hinner med i tempot så bli inte ledsen för det, men pip gärna till när du är klar! Jag vill se bilder på allas julkompisar. :) Det är ju hela nöjet med att göra en virk-a-long. Tycker jag!

Allt som anges inom [klamrar] ska upprepas till varvet är slut.

Luva (vitt och julrött garn)
Använd vitt garn, starta med att göra 36 lm, fäst dem till en cirkel med en sm.
(Testa att denna ring går bra på huvudet, annars får du lägga till/ta bort m så det passar bra och modifiera mönstret.)
2 varv med fm (36)
Byt till rött garn och virka 5 varv med fm (36)
[4 fm, 2 tills] (30)
2 varv fm (30)
[3 fm, 2 tills] (24)
2 varv fm (24)
[2 fm, 2 tills] (18) 
2 varv fm (18)
16 fm, 2 tills (17)
15 fm, 2 tills (16)
14 fm, 2 tills (15)
13 fm, 2 tills (14)
12 fm, 2 tills (13)
11 fm, 2 tills (12)
10 fm, 2 tills (11)
9 fm, 2 tills (10)
8 fm, 2 tills (9)
7 fm, 2 tills (8)
6 fm, 2 tills (7)
5 fm, 2 tills (6)
[2 tills] (3)
Snörp ihop och avsluta med en sm.

Tofs till luvan 
Alternativ 1 - pompom
Om du är pysslig av din kan du göra en mini pompom, här finns en video på hur det kan gå till.

Alternativ 2 - virka en boll
Använd vitt garn, starta med att göra 2 lm och 6 fm i andra lm från nålen så du får en ring med 6 fm.
[2i1] (12)
1 varv med fm (12)
[2 tills] (6)
[2 tills] (3)
Gör en sm och avsluta arbetet.

Fäst din pompom/virkade boll på luvan.  
Om du tycker det behövs kan du fästa fast luvan på huvudet.
Vill du charma till din julkompis kan du vinkla ned luvan och fästa den i sig själv med lite rött garn, så luvan inte står rakt upp. Låt fantasin flöda!

Den sista delen kommer bestå av en sista del att virka (om du har vitt hårigt garn så kan resultatet blir riktigt grymt!) samt hur du ska fästa ihop alla delarna. Och givetvis en bild på min julkompis! Nästa del kommer på fredag.

Lycka till! Tveka inte att höra av dig om du stöter på bekymmer. 

söndag 11 december 2011

Paket, bullar och fröer

Nu ligger mitt paket till min garnbytarvän i postens händer. Det fick extra mycket tejp på sig för att hålla hela vägen. Det vart liksom lite fullt... Jag hoppas verkligen min mottagare Grodans ylledrömmar kommer tycka om innehållet. Hon listade ut mig direkt, när jag gav en ledtråd. Jag är nog inte så bra på att ge ledtrådar... ;)

Destination Dubbaj fick sitt paket i slutet av veckan. Vilket mysigt innehåll! Alla paket jag sett hittills är ju helt underbara. Vilket jobb alla lägger ned på paketen! Det är otroligt roligt att arrangera en sådan här grej när de blir så bra. :) Idag är sista dagen för paketen, så nu ska alla vara iväg. Under veckan kommer vi få se många fler paket. Jippie! Jag längtar såååå efter mitt! Jag samlar länkarna till samtliga paket på sidan om garnbytet.

Jag är inte heller bra på att förstå ledtrådar. Jag fick massor av ledtrådar av min vän i julklappsbytet hos En bok om dagen, men fattade inte vem det kunde vara... Jag gissade hej vilt och frågade till och med en person som vänligen svarade att jag var helt fel ute... Men efter mycket mycket tydliga ledtrådar hittade jag rätt, nu väntar jag spänt på mitt paket från Pysselfarmor. :) Paketet jag ska skicka i julklappsbytet är nästintill klart. Men min mottagare har nog inte listat ut vem jag är... ännu. Undra om jag kan ge ngn lite klurig ledtråd?!

Igår vart det lite julbak. Inför pepparkaksbaket förra helgen hade mamma bakat saffransbullar med vanilj. Både jag och Björn tyckte de var otroligt snuskigt goda. Mamma hade hitta receptet på Icas hemsida. Så jag surfade in och började baka. Degen vart väldigt lös, men jag lät den jäsa. Men när den jäst var den fortfarande så lös så den var riktigt svår att baka med... Men när bullarna vart färdiga så vart de inte lika goda som mammas, men de var helt klart värt det! :) Har du inte bakat lussebullar ännu, så baka dessa!


Även om de känns vääääldigt långt borta med vår och trädgård så har faktiskt Impecta släppt 2012 års nyheter. :) Jag brukar fira in vårens ankomst genom att beställa fröer runt nyår/början av januari. :) Så ska ske även i år... Men de känns väldigt långt borta. Faktiskt. Men när julen är över brukar jag förvandlas till "Nu kommer våren. Sådeså. Det här ÄR sista snön." ;)

lördag 10 december 2011

Virk-a-long - En julkompis, del 4

Nu var det dags för den fjärde delen och den kan bli lite svår... Det beror på hur pass van du är på att virka hälar. Om du känner dig osäker kan du vara lugn, jag har skapat en steg-för-steg-guide med foton. Om du ändå får problem måste du höra av dig, så hjälper jag dig! :) Tro mig jag hade mycket problem innan jag hittade en häl som funkar för mig...

Allt som anges inom [klamrar] ska upprepas till varvet är slut.

Ben (Gör två stycken ben, du behöver svart, vitt och julrött garn)
Använd svart garn, starta med att göra 2 lm och 6 fm i andra lm från nålen så du får en ring med 6 fm.
[2i1] (12)
[1 fm, 2i1] (18)
1 varv med fm (18)
[2 fm, 2i1] (24)
1 varv med fm (24)
[10 fm, 2 tills] (22)
1 varv med fm (22)
[9 fm, 2 tills] (20)
[8 fm, 2 tills] (18)
Nu ser din fot ut ungefär som nedan. Låt din markör sitta kvar, den hjälper dig att orientera dig.


Nu ska du skapa hälen. Virka 2 fm och sedan 1 lm. Då ser det ut ungefär såhär.


Nu ska du vända på arbetet så du virkar åt motsatt håll alltså tillbaka mot markören. Virka 14 fm (du passerar din markör men låt den sitta kvar) sedan 1 lm. Nu ser det ungefär ut som nedan.


Nu ska du vända på arbetet igen och virka tillbaka mot markören. Virka 12 fm, 1 lm. Nu bör de se ut som nedan, du har fått två hörn vid markören.


Vänd på arbetet och virka från markören. Virka 10 fm, 1 lm. Nu ser det ut som nedan, du har även två hörn på denna sida.


Vänd på arbetet igen och virka tillbaka mot markören. Virka 8 fm, 1 lm. Nu har du fått tre hörn vid markören.


Vänd på arbetet och virka från markören. Virka 6 fm, 1 lm. Nu har du tre hörn även på denna sida.


Nu ska du virka ihop hälen, dvs börja virka runt hela varvet igen. Vänd arbetet igen och virka mot markören. Gör 5 fm.

Nu har du kommit fram till hörnet och du ska nu göra 2 tills så hörnet dras ihop ordentligt. Genom att dra ihop hörnen skapar du hälen (se schematisk bild nedan). Gör 2 tills en gång till, 1 fm, 2 tills x 5, 1 fm, 2 tills x2.


Jag är inte bra på att rita, men jag har gjort ett försök eftersom det inte syntes bra när jag fotade. Där det är kryss är där du sätter ned nålen när du gör 2 tills. Där det är två streck är där fm ska sitta, den drar ihop hälen så den får bättre form. Sen kör du vidare med 2 tills över hela överdelen på foten och över till andra sidan. 


(Hela varvet ser alltså ut såhär: 5 fm, 2 tills x 2, 1 fm, 2 tills x 5, 1 fm, 2 tills x2)


Nu bör din fot se ut ungefär såhär. 



Nu kan du ha runt 12-15 m som formar ett hål som snart kommer bli benet. 
Flytta markören till där du har nålen, nu börjar varvet här. :)
Passa på att stoppa foten.
Gör sedan 3 varv med fm, minska så du får 12 m till sista varvet. Minskar gör du genom att gör 2 tills på lämplig plats, tänk på att fördela dem jämt över varvet. (12)
Byt till vitt garn och virka 2 varv med fm (12)
Stoppa foten ytterligare, om du tycker det behövs.
Byt till rött garn och vika 20 varv med fm (12)
Benet ska inte stoppas och inte snörpas ihop, avsluta med en sm och spar 15-20 cm garn/ben.


Lycka till! Tveka inte att höra av dig om du stöter på bekymmer. Nästa del kommer på tisdag, på självaste lucia! :)